Windows 11 Pro Belirli Aralıklarla Neden Donuyor? İşte Çözüm Yolları!
Windows 11'in modern ve akıcı arayüzünde çalışırken, oyun oynarken ya da sadece internette gezinirken aniden her şeyin donup kalması, son zamanlarda birçok kullanıcının karşılaştığı can sıkıcı bir durum. Farenin imleci bile hareket etmez hale gelir ve tek çare bilgisayarı yeniden başlatmak olur. Peki, Windows 11 neden belirli aralıklarla tamamen donuyor ve bu sorunu çözmek için neler yapabilirsiniz? İşte adım adım çözüm rehberi.Windows 11 donma sorunu, tek bir nedene bağlı olmaktan ziyade, yazılımsal ve donanımsal bir dizi faktörden kaynaklanabilir. Sorunun kaynağını bulmak ve çözmek için sabırlı bir şekilde aşağıdaki adımları denemeniz gerekebilir.
Olası Nedenler Nelerdir?
Donma sorununu çözmeye başlamadan önce, bu duruma neyin sebep olabileceğini anlamak önemlidir:- Güncel Olmayan Sürücüler: Özellikle ekran kartı (GPU), yonga seti (chipset) ve depolama sürücülerinin güncel olmaması, sistem kararsızlıklarına yol açabilir.
- Bozuk Sistem Dosyaları: Windows'un temel çalışma dosyalarında meydana gelen bir bozulma, sistemin kilitlenmesine neden olabilir.
- Aşırı Isınma: İşlemci (CPU) veya ekran kartının aşırı ısınması, donanımı korumak için sistemin kendini dondurmasına veya kapatmasına yol açar.
- Yazılım Çakışmaları: Arka planda çalışan bazı uygulamalar, özellikle antivirüs yazılımları, birbiriyle veya sistemle çakışarak donmalara sebep olabilir.
- Donanımsal Sorunlar: RAM (bellek) hataları, SSD veya HDD'de (sabit disk) meydana gelen sorunlar da sistemin donmasına neden olan ciddi faktörlerdir.
- Hatalı Windows Güncellemesi: Bazen Microsoft tarafından yayınlanan bir güncelleme, bazı sistemlerde uyumsuzluk sorunları yaratarak donmalara yol açabilir.
Adım Adım Çözüm Yolları
Aşağıdaki adımları sırasıyla uygulayarak sorunun kaynağını bulmaya ve çözmeye çalışabilirsiniz.1. Adım: Sürücülerinizi GüncelleyinBu, atmanız gereken ilk ve en önemli adımdır.
- Ekran Kartı Sürücüsü: NVIDIA, AMD veya Intel'in resmi web sitelerinden ekran kartı modelinize uygun en son sürücüyü indirip kurun.
- Yonga Seti (Chipset) Sürücüsü: Anakart üreticinizin (örn: MSI, ASUS, Gigabyte) web sitesini ziyaret ederek, anakart modelinize uygun en güncel chipset sürücülerini indirin.
- Diğer Sürücüler: Aygıt Yöneticisi'ni açarak, özellikle "Disk sürücüleri" ve "Ağ bağdaştırıcıları" gibi kritik bileşenlerin sürücülerinin güncel olup olmadığını kontrol edin.
- Başlat menüsüne cmd yazın, "Komut İstemi"ne sağ tıklayın ve "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini seçin.
- Açılan siyah ekrana sfc /scannow yazıp Enter'a basın. Taramanın bitmesini bekleyin. Bu komut, korunan sistem dosyalarını tarar ve bozuk sürümleri düzgün sürümlerle değiştirir.
- İşlem bittikten sonra DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth komutunu yazın ve Enter'a basın. Bu komut, sistem görüntüsündeki bozulmaları onarır.
4. Adım: Hızlı Başlatmayı (Fast Startup) KapatınWindows 11'deki hızlı başlatma özelliği bazen sürücü uyumsuzluklarına ve donmalara neden olabilir.
- Denetim Masası'nı açın.
- Güç Seçenekleri > Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin yolunu izleyin.
- Şu anda kullanılamayan ayarları değiştir seçeneğine tıklayın.
- Hızlı başlatmayı aç (önerilen) seçeneğinin yanındaki tiki kaldırın ve değişiklikleri kaydedin.
- Başlat menüsüne "Windows Bellek Tanılama" yazıp uygulamayı açın.
- "Şimdi yeniden başlat ve sorunları denetle" seçeneğini seçin. Bilgisayarınız yeniden başlayacak ve bellek testi yapacaktır.