Konu Sahibi
KFN Haberleri: Steam'den Tarihi Karar: 32-Bit Windows Desteği Sonlanıyor!
Dünyanın en büyük dijital oyun platformu Steam'in sahibi Valve, milyonlarca oyuncuyu ilgilendiren önemli bir duyuru yaptı. Şirket, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren 32-bit işletim sistemlerine olan desteğini tamamen sonlandıracağını açıkladı. Bu karar, özellikle eski bilgisayarlarda oyun oynamaya devam eden küçük bir kullanıcı kitlesini doğrudan etkiliyor.
Valve tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, bu değişikliğin arkasındaki temel neden, Steam'in artık modern teknolojilere odaklanma ve güvenliği artırma stratejisi. Bu stratejik adım, oyun dünyasında bir devrin kapandığının da habercisi.
Destek Neden Sona Eriyor?
Bu radikal kararın arkasında birkaç önemli teknik sebep yatıyor:- Teknolojik Gelişmeler: Steam'in temel özellikleri, Google Chrome'un yerleşik bir sürümüne dayanıyor ve bu sürüm artık eski Windows versiyonlarında çalışmıyor. Steam'in gelecekteki sürümleri, yalnızca Windows 10 ve daha yeni sürümlerde bulunan özellik ve güvenlik güncellemelerini gerektirecek.
- Güvenlik Zorunluluğu: 32-bit işletim sistemleri, günümüzün siber tehditlerine karşı 64-bit sistemler kadar korunaklı değil. Valve, kullanıcılarının hesap güvenliğini en üst düzeyde tutmak için güncel ve güvenli platformlara öncelik veriyor.
- Performans ve Verimlilik: Geliştirici ekibinin kaynaklarını eski ve kullanımı giderek azalan bir teknoloji yerine, kullanıcıların büyük çoğunluğunun kullandığı 64-bit sistemlere odaklaması, platformun genel performansı ve yeni özelliklerin geliştirilmesi açısından daha verimli bir yaklaşım.
Kimler Etkilenecek?
Bu değişiklik, Windows 7, Windows 8 ve Windows 8.1'in 32-bit sürümlerini kullanan oyuncuları etkileyecek. Steam'in kendi donanım anketlerine göre, platformdaki kullanıcıların %1'inden daha azı bu işletim sistemlerini kullanıyor. Bu oran düşük görünse de, Steam'in devasa kullanıcı tabanı düşünüldüğünde yüz binlerce oyuncunun bu durumdan etkileneceği anlamına geliyor.Kullanıcılar Ne Yapmalı?
Valve, etkilenen kullanıcılara mümkün olan en kısa sürede daha güncel bir Windows sürümüne geçmelerini şiddetle tavsiye ediyor.- Yükseltme Önerisi: En ideal çözüm, Windows 10 veya Windows 11'in 64-bit bir sürümüne geçiş yapmak. Bu, hem Steam'i sorunsuz kullanmaya devam etmenizi sağlayacak hem de genel sistem güvenliğinizi ve performansınızı artıracaktır.
Sonuç olarak, Steam'in bu adımı, teknoloji dünyasının kaçınılmaz ilerleyişinin bir parçası. Eski teknolojilere veda etmek, daha güvenli, daha stabil ve daha zengin bir oyun deneyiminin kapılarını aralamak için atılması gereken bir adım olarak öne çıkıyor.