Konu Sahibi
KFN Haberleri: Medyada Yeni Bir Dönem: Gazeteciler İçin Kapsamlı Eğitim Programının Kayıtları Açıldı!
Türkiye'de haberciliğin standartlarını yükseltmek ve gazetecileri dijital çağın gerekliliklerine hazırlamak amacıyla tasarlanan "Geleceğin Gazeteciliği Sertifika Programı" için kayıtlar başladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi iş birliğiyle hayata geçirilen program, sektördeki önemli bir ihtiyaca yanıt vermeyi hedefliyor.
Dezenformasyonla mücadelenin ve dijital yetkinliklerin her zamankinden daha kritik hale geldiği günümüz medya ortamında, gazetecilerin mesleki gelişimlerine katkı sunacak dev bir adım atıldı. Alanında uzman akademisyenler ve deneyimli gazetecileri bir araya getiren program, teorik bilgiyi pratik uygulamalarla birleştirerek katılımcılara yeni ufuklar açmayı vaat ediyor.
Programın Odağında Ne Var? Dijital Çağın Yetkinlikleri
Altı hafta sürecek ve hibrit (çevrimiçi ve yüz yüze atölyeler) olarak yürütülecek program, modern haberciliğin temel taşlarını kapsayan zengin bir müfredata sahip. Katılımcıların ele alacağı ana modüller şunlar:- Veri Gazeteciliği ve Doğrulama: Büyük veri setlerini analiz etme, veriden haber çıkarma ve dijital içeriklerin doğruluğunu teyit etme (fact-checking) teknikleri.
- Yapay Zeka ve Medya: Yapay zeka araçlarının haber üretim süreçlerinde etik ve verimli kullanımı, otomasyon ve kişiselleştirilmiş haber sunumu.
- Mobil Gazetecilik ve Multimedya: Akıllı telefonlarla profesyonel kalitede video ve ses içeriği üretme, kurgulama ve sosyal medya platformları için ilgi çekici haber paketleri hazırlama.
- Medya Hukuku ve Yeni Riskler: Basın özgürlüğü, kişisel verilerin korunması (KVKK), siber güvenlik ve dijital telif hakları gibi güncel hukuki konular.
Kimler Başvurabilir? Başvuru Süreci ve Tarihleri
Programa, meslekte en az 2 yıl deneyimi olan gazeteciler ile iletişim fakültelerinden yeni mezun olmuş genç gazeteci adayları başvurabilecek. Kontenjanın sınırlı olduğu programa kabul, başvuru formları ve niyet mektupları üzerinden yapılacak bir değerlendirme ile belirlenecek.Başvurular, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin resmi internet sitesi üzerinden bugünden itibaren 15 Ekim 2025 tarihine kadar kabul edilecek.