Konu Sahibi
KFN Haberleri: Apple M5 Çipli Mac'ler Ne Zaman Gelecek? İşte İlk Beklentiler ve Takvim
Apple'ın M4 çipli cihazları henüz piyasada yeniyken, teknoloji dünyasının gözü şimdiden bir sonraki büyük adıma çevrildi: M5 çip ailesi. Sektördeki kaynaklar ve analistlerin öngörülerine göre, 2 nanometre üretim teknolojisi ve gelişmiş yapay zeka yetenekleriyle gelmesi beklenen M5'li ilk Mac'leri 2025 sonu ile 2026 başında görmeye başlayacağız.
Apple Silicon devrimi, Mac bilgisayarları performans ve verimlilikte kendi ligine taşıdı. Her yeni nesilde çıtayı daha da yükselten şirket, M5 çipi ile bu ivmeyi sürdürmeyi hedefliyor. Henüz resmi bir duyuru olmasa da, Apple'ın tedarik zincirinden gelen bilgiler ve teknoloji yol haritaları, yeni nesil çiplerin neler sunacağına dair heyecan verici ipuçları veriyor.
M5 Çipinden Neler Bekleniyor? Devrimin Yeni Adı: 2 Nanometre
M5 çipini M4'ten ayıracak en temel farkın üretim teknolojisi olması bekleniyor.- TSMC'nin 2nm Süreci: M5'in, Apple'ın üretim ortağı TSMC'nin son teknoloji 2 nanometre (nm) üretim sürecinden çıkacağı tahmin ediliyor. M4'ün 3nm sürecine göre bu geçiş, aynı alana çok daha fazla transistör sığdırılması anlamına geliyor. Sonuç? Hem işlem gücünde belirgin bir artış hem de daha önce görülmemiş bir enerji verimliliği.
- Yapay Zeka ve Neural Engine Odaklı Tasarım: Apple'ın macOS ve iOS'e entegre ettiği yapay zeka özelliklerinin merkezinde Neural Engine yatıyor. M5 çipinde, çok daha fazla çekirdeğe sahip ve çok daha hızlı bir Neural Engine göreceğiz. Bu, Siri'nin daha yetenekli hale gelmesinden, on-device (cihaz üzerinde) çalışan karmaşık yapay zeka uygulamalarına kadar geniş bir yelpazede yeniliklerin kapısını aralayacak.
- Gelişmiş Grafik Performansı: M5'in GPU'su, yeni nesil bir mimari ile donatılacak. Bu, özellikle profesyonel video düzenleme, 3D modelleme ve oyunculuk alanlarında daha yüksek performans ve daha verimli donanım hızlandırmalı ışın izleme (ray tracing) yetenekleri sunacak.
Hangi Mac, Ne Zaman M5'e Kavuşacak?
Apple'ın önceki lansman takvimleri göz önüne alındığında, M5 çip ailesinin Mac'lere gelişi aşamalı bir şekilde olacaktır:- İlk Dalga (2025 Sonu - 2026 Ortası): Genellikle standart M serisi çipleri ilk alan popüler modeller bu dalgada yer alır.
- M5 Çipli: MacBook Air (13 ve 15 inç), 14 inç MacBook Pro (giriş seviyesi), iMac ve Mac mini.
- İkinci Dalga (2026 Ortası - 2026 Sonu): Profesyonellere yönelik daha güçlü Pro ve Max versiyonları bu aşamada tanıtılır.
- M5 Pro ve M5 Max Çipli: 14 ve 16 inç MacBook Pro, Mac Studio.
- Zirve Modeller (2027 Başı): En üst düzey performansı sunan Ultra çip, serinin en güçlü makineleri için en sona saklanır.
- M5 Ultra Çipli: Mac Pro ve muhtemelen yeni bir Mac Studio versiyonu.
Peki Siz Bu Konuda Ne Düşünüyorsunuz?