KFN Haberleri: Zorlu Holding "Üretimde Yapay Zeka" Sahnesini Açtı: Geleceğin Fabrikaları Türkiye'de Kuruluyor!
Türkiye'nin sanayi devlerinden Zorlu Holding, endüstriyel dönüşümde liderliğini pekiştiren kritik bir etkinliğe imza attı. İstanbul Zorlu PSM'de düzenlenen "Üretimde Yapay Zeka Sahnesi" etkinliği, holdingin üretim süreçlerini nasıl yapay zeka ile yeniden şekillendirdiğini ve Türkiye'nin Sanayi 4.0 vizyonuna nasıl yön verdiğini gözler önüne serdi.
Sektör liderleri, mühendisler, akademisyenler ve teknoloji meraklılarını bir araya getiren etkinlik, geleceğin "akıllı fabrikaları" için atılan somut adımların vitrini oldu. Açılış konuşmasını yapan Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, yapay zekanın artık bir bilim kurgu konusu değil, fabrikalardaki verimliliğin ve küresel rekabetin anahtarı olduğunu vurguladı.
Robot Gözler ve Tahminci Makineler: İşte Uygulamalı Örnekler
Etkinliğin en çarpıcı bölümü, Zorlu Holding bünyesindeki şirketlerin yapay zekayı üretim hatlarına nasıl entegre ettiğini gösteren canlı örnekler oldu.- Vestel'de Sıfır Hata Dönemi: Vestel'in üretim tesislerinde kurulan yapay zeka destekli görüntü işleme sistemleri, üretim bandından geçen her bir ürünü milisaniyelik hızlarla analiz ediyor. İnsan gözünün kaçırabileceği en küçük kusurları bile tespit eden bu "robot gözler" sayesinde hata oranları rekor seviyede düşürülüyor ve kalite standartları en üst seviyeye taşınıyor.
- Korteks'te Arızaya Yer Yok: Avrupa'nın en büyük iplik üreticilerinden Korteks, fabrikasındaki binlerce makineden anlık veri toplayan sensörler kullanıyor. Bu veriler, AWS ve Google Cloud gibi bulut platformları üzerinde çalışan yapay zeka algoritmaları tarafından sürekli analiz ediliyor. Algoritmalar, makinelerdeki anormal titreşim, sıcaklık veya ses değişimlerini yorumlayarak hangi makinenin ne zaman arıza yapabileceğini haftalar öncesinden tahmin ediyor. Bu "kestirimci bakım" sayesinde üretim duraksamalarının önüne geçiliyor.
- Zorlu Enerji ile Akıllı Tüketim: Zorlu Enerji, üretim tesislerinin enerji tüketimini optimize etmek için makine öğrenimi modelleri kullanıyor. Sistem, geçmiş üretim verileri ve hava durumu tahminleri gibi onlarca farklı parametreyi analiz ederek, fabrikanın enerji ihtiyacını en verimli şekilde yönetiyor ve karbon ayak izini azaltıyor.
"Veri, Yeni Petrol Değil; İşlenmiş Veri Yeni Altındır"
Zorlu Holding CTO'su, paneldeki konuşmasında, "Artık tonlarca veri toplamak tek başına bir anlam ifade etmiyor. Asıl mesele, bu veriyi yapay zeka ile işleyerek ondan anlamlı, aksiyon alınabilir sonuçlar çıkarmaktır. Veri yeni petrol değil; işlenmiş veri yeni altındır ve biz bu değeri kendi fabrikalarımızda yaratıyoruz," diyerek holdingin vizyonunu özetledi.Zorlu Holding'in düzenlediği bu etkinlik, Türkiye'de sanayinin sadece kas gücüyle değil, aynı zamanda akıl gücü ve yapay zeka ile de ilerlediğini gösteren en önemli adımlardan biri olarak kayıtlara geçti. Bu hamle, diğer sanayi kuruluşları için de ilham verici bir yol haritası sunuyor.
Peki Siz Bu Konuda Ne Düşünüyorsunuz?