Neler yeni

GTA: San Andreas Multiplayer (SA-MP) Nasıl Oynanır?

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Charizma

KFN Forum Sahibi
Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

gta san andreas.png

GTA: San Andreas Multiplayer (SA-MP) Nasıl Oynanır? - Detaylı Rehber​

Grand Theft Auto: San Andreas, tek kişilik hikayesiyle bir efsane olsa da, oyunun potansiyelini tam anlamıyla ortaya çıkaran şey çok oyunculu modudur. "San Andreas Multiplayer" veya kısaca "SA-MP", yüzlerce hatta binlerce oyuncuyla aynı anda Los Santos, San Fierro ve Las Venturas sokaklarında oynamanıza olanak tanıyan ücretsiz bir modifikasyondur.

Bu rehber, SA-MP dünyasına ilk adımınızı atmanız için gereken her şeyi size adım adım anlatacaktır.

1. Adım: Gereksinimler​

SA-MP oynamaya başlamadan önce elinizde olması gereken tek bir şey var:

• Grand Theft Auto: San Andreas (PC Versiyonu): SA-MP bir mod olduğu için, çalışması için ana oyuna ihtiyacı vardır. Önemli Not: SA-MP, oyunun v1.0 sürümü ile en stabil şekilde çalışır. Eğer Steam veya Rockstar Games Launcher üzerinden yeni bir sürüm satın aldıysanız, internet üzerinden "GTA SA Downgrader" adlı aracı aratarak oyununuzun sürümünü kolayca v1.0'a düşürebilirsiniz.

2. Adım: SA-MP İstemcisini (Client) İndirme ve Kurma​

Oyununuz hazır olduğunda, sizi diğer oyuncularla buluşturacak olan SA-MP istemcisini kurmanız gerekir.

1. İnternet tarayıcınıza "SA-MP download" yazarak aratın ve projenin resmi web sitesine gidin. (Genellikle sa-mp.com adresidir).
  2. Sitedeki "Downloads" (İndirilenler) bölümünden en güncel SA-MP istemcisini indirin. (Örneğin, SA-MP 0.3.7-R4 Client).
  3. İndirdiğiniz kurulum dosyasına (.exe) çift tıklayarak çalıştırın.
  4. Lisans sözleşmesini kabul ettikten sonra kurulum sihirbazı sizden GTA: San Andreas'ın kurulu olduğu klasörü seçmenizi isteyecektir.
    • Bu adım çok önemlidir! Kurulumu, gta_sa.exe dosyasının bulunduğu ana oyun klasörüne yapmalısınız. Eğer yanlış bir klasör seçerseniz SA-MP çalışmayacaktır.
    • Örnek Klasör Yolu: C:\Program Files (x86)\Rockstar Games\GTA San Andreas\
  5. Doğru klasörü seçtikten sonra "Install" butonuna basarak kurulumu tamamlayın.
Kurulum bittiğinde, oyun klasörünüzün içine samp.exe adında yeni bir uygulama eklendiğini göreceksiniz.

3. Adım: Sunucu Bulma ve Oyuna Bağlanma​

Artık oynamaya hazırsınız!

1. Oyun klasörünüzdeki samp.exe uygulamasını çalıştırın. (Oyunu gta_sa.exe'den değil, buradan başlatacaksınız).
  2. Karşınıza SA-MP sunucu tarayıcısı çıkacaktır. Başlamadan önce sol üstteki Name kutusuna oyunda kullanmak istediğiniz takma adınızı yazın.
  3. Sunucu tarayıcısının alt kısmında üç ana sekme bulunur:
    • Internet: İnternet üzerindeki binlerce aktif SA-MP sunucusunu listeler.
    • Hosted: Belirli sağlayıcılar tarafından barındırılan resmi sunucuları listeler.
    • Favorites: Kendi eklediğiniz favori sunucuları listeler.
  4. Oynamak için bir sunucu seçin. Sunucunun üzerine bir kez tıklayıp üstteki yeşil "Play" (Oyna) butonuna basarak veya sunucuya çift tıklayarak bağlanabilirsiniz.
Favorilere Sunucu Nasıl Eklenir?İnternetten bulduğunuz bir sunucunun IP adresini (örneğin: 127.0.0.1:7777) eklemek için:

• Turuncu renkli "tik işareti" (Add Server) butonuna tıklayın.
  • Açılan pencereye sunucunun IP adresini yapıştırın ve "OK" deyin.
  • Sunucu, "Favorites" sekmenize eklenecektir.

4. Adım: Oyunun Temelleri​

Bir sunucuya bağlandığınızda, tek kişilik oyundan çok farklı bir deneyimle karşılaşacaksınız.

• Sohbet (Chat): T tuşuna basarak sohbet penceresini açabilir ve diğer oyuncularla yazışabilirsiniz.
  • Komutlar (Commands): SA-MP'de neredeyse her eylem komutlarla yapılır. Komutlar her zaman / işareti ile başlar. Örneğin, /kill komutu intihar etmenizi sağlar. Her sunucunun kendine özgü komutları vardır. Sunucuya ilk girdiğinizde /help veya /yardim gibi komutları yazarak mevcut komutları öğrenebilirsiniz.
  • Oyun Modları: Her sunucunun farklı bir amacı ve oyun modu vardır. En popüler modlar şunlardır:
    • Roleplay (RP): Gerçek hayatı simüle ettiğiniz moddur. Bir karakter yaratır, iş bulur, para kazanır ve kurallara göre yaşarsınız. En karmaşık ama en sürükleyici moddur.
    • Deathmatch (DM) / Team Deathmatch (TDM): Amaç, sürekli olarak diğer oyuncularla savaşmaktır.
    • Freeroam (Serbest Dolaşım): Hiçbir kural olmadan, dilediğiniz gibi takılabileceğiniz, araba sürüp kaos çıkarabileceğiniz moddur.
    • Stunt / Drift: Akrobasi ve drift yapmaya odaklanmış modlardır.
Artık San Andreas'ı binlerce oyuncuyla birlikte deneyimlemeye hazırsınız. Her sunucunun kendi topluluğu ve kuralları olduğunu unutmayın. İyi eğlenceler!

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 1)